Назад
Захист даних та конфіденційності (Data Security and Privacy)

Захист даних та конфіденційності

Захист персональних даних став невіддільною частиною успішного функціонування будь-якого бізнесу. Зростаюча залежність від збору та обробки даних про клієнтів, партнерів і працівників робить підприємства вразливими до кіберзагроз і втрати інформації. Звертайтесь до компанії SoftTim, якщо ви хочете дізнатись все про захист персональних даних і корпоративну безпеку вашого підприємства. Наша команда готова надати комплексні послуги із забезпечення високого рівня безпеки даних.

Законодавча база: GDPR та інші регуляторні вимоги щодо захисту особистої інформації

Одним з найвідоміших і найвпливовіших законодавчих актів у цій сфері є Загальне положення про захист даних (GDPR), прийняте Європейським Союзом у 2016 році. GDPR встановлює жорсткі вимоги до того, як компанії збирають, обробляють і зберігають персональні дані громадян ЄС.

Серед основних положень і принципів слід виділити такі:

  • чесність і відкритість використання даних;
  • обробка інформації лише тою мірою, що вказана;
  • формулювання мають бути максимально точними;
  • зберігання даних обмежене в часі;
  • всі дані конфіденційні.

Крім цього, в Україні діє закон “Про захист персональних даних”, що регламентує їх використання.

Основні загрози безпеці персональних даних на підприємстві

Є безліч аспектів, що можуть поставити під загрозу безпеку персональних даних, зокрема:

  • фішингові та хакерські атаки з боку шахраїв;
  • атаки програм-вимагачів;
  • втрата або крадіжка пристроїв;
  • людський фактор;
  • внутрішні порушення.

Важливо, щоб керівництво вживало заходів для захисту персональних даних на підприємстві від описаних загроз.

Засоби захисту персональних даних на підприємстві: шифрування, двофакторна автентифікація, обмеження доступу

Щоб забезпечити захист персональних даних в інтернеті, варто використовувати такі методи:

  • Шифрування. Перетворює дані в нечитабельний формат, який може бути розшифрований лише за допомогою авторизованого ключа.
  • Двофакторна автентифікація. Забезпечує додатковий рівень безпеки процесу автентифікації, вимагаючи від користувачів ввести два фактори: пароль і код з SMS-повідомлення або згенерований спеціальним сервісом.
  • Обмеження доступу. Допомагає зменшити ризик того, що дані будуть випадково або навмисно розголошені або використані не за призначенням.

До того ж з метою захисту особистої інформації можуть використовуватись методи анонімізації.

Роль культури безпеки та навчання персоналу в захисті даних

Навіть найкращі технічні засоби захисту не дають гарантії безпеки, якщо працівники не розуміють ризиків і не знають, як їх мінімізувати. Саме тому дуже важливо проводити регулярне навчання співробітників, щоб вони усвідомлювали, які види небезпеки існують в інтернеті.

Практичні поради щодо забезпечення захисту персональних даних

Використовуються різноманітні способи захисту персональних даних. Враховуйте такі поради щодо організації системи захисту персональних даних:

  • розробіть політику захисту персональних даних;
  • використовуйте ефективні технічні заходи захисту інформації;
  • регулярно виконуйте навчання персоналу;
  • вчасно реагуйте на інциденти витоку персональних даних і розробіть ефективний план дій в таких ситуаціях.

Команда SoftTim готова допомогти організувати систему захисту персональної інформації на підприємстві.

Важливість аудиту безпеки та відповідальності за порушення правил

Варто регулярно проводити аудит безпеки на підприємстві. За порушення законів передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Залежно від складу та тяжкості порушення передбачені такі покарання: штрафи, арешт, виправні роботи та позбавлення волі.

Перспективи розвитку захисту персональних даних у майбутньому

Методи захисту персональної інформації еволюціонують з кожним роком. Основними тенденціями є:

  • розробка більш жорстких законодавчих норм і вимог;
  • використання штучного інтелекту та машинного навчання для запобігання загрозам;
  • зростання обізнаності населення.

Інвестуючи в забезпечення захисту персональних даних, підприємства можуть знизити ризики витоку цінної інформації. Це також допоможе їм побудувати довіру та лояльність клієнтів, що є головними факторами успіху в сучасній економіці. Залишайте заявку на сайті, щоб дізнатись більше від наших спеціалістів.

Поширені запитання

Які законодавчі вимоги стосуються захисту персональних даних на підприємстві?

За захист особистої інформації відповідають GDPR, закон України “Про захист персональних даних” і деякі інші нормативні акти.

Які основні загрози безпеці персональних даних існують у бізнес-середовищі?

Основними небезпеками є кібератака, втрата або крадіжка пристроїв, людський фактор і внутрішні порушення.

Які конкретні заходи можна вжити для захисту персональних даних на підприємстві?

Можна скористатись такими заходами: впровадження політики захисту персональних даних, навчання персоналу, використання технічних засобів, регулярний аудит.

Як впровадити культуру безпеки даних серед персоналу організації?

Важливо регулярно проводити навчання персоналу, заохочувати відкрите спілкування та створити безпечне робоче середовище.

Як підприємство може реагувати на випадки порушення безпеки персональних даних?

Потрібно мати чіткий план дій на випадок витоку даних, швидко ізолювати порушення та повідомити про це відповідним органам.

Читати також: Дотримання законодавства та стандартів

Замовте консультацію

Залиште ваші контакти і ми з радістю допоможемо визначити та вирішити ваші проблеми в сфері інформаційних технологій.